Pocetna stranica OSA-OBA BiH
Pocetna stranica OSA-OBA BiH
Svijet i region Drugi o nama Other languages
Zakon o OSA-OBA BiH
O OSA-OBA BiH Analize, informacije, saopcenja kontakt i linkovi

 

Generalni direktor Almir Džuvo

Sarajevo, 01.01. 2005. godine.

Uvodna riječ generalnog direktora
Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, pripala mi je čast da ovom prigodnom uvodnom riječju promoviram WEB stranicu Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine - institucije na čijem sam čelu od 01. juna 2004. godine, nakon što je, u martu iste godine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednicama Predstavničkog i Doma naroda usvojila Zakon o obavještajno sigurnosnoj / bezbjednosnoj agenciji BiH, što je po meni, bio jedan od najznačajnijih koraka na tranzicijskom putu Bosne i Hercegovini ka istinskoj demokratiji i Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, ovu WEB stranicu Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH lično doživljavam kao još jedan svojevrsni - elektronski pečat - kojim se potvrđuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da stremi unutarnjoj integraciji, formiranjem Agencije na državnom novou, ali i spoljnoj integraciji u regionu, Evropi (EU) i svijetu (globalizacija), čime će se Bosna i Hercegovina relativno brzo svrstati u red onih država koje danas nazivamo zemljama socijalnog blagostanja.

Državni Parlament i Vijeće ministira dali su službenicima i rukovodstvu Agencije veliku odgovornost i časnu obavezu da, u skladu za Zakonom, preveniraju i otklanjaju prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, njenom ustavnom poretku i ekonomskom sistemu. Obavezni smo da u saradnji sa drugim institucijama u sistemu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, ali i šire sa drugim državama i regionu, Evropi, pa i u cijelom svijetu, građanima Bosne i Hercegovine pružimo zaštitu i od terorizma, organiziranog kriminala, da istražujemo i dokumentiramo djela kažnjiva po međunarodnom humanitarnom pravu i djela organiziranog nasilja ili zastrašivanja nacionalnih ili vjerskih grupa u BiH.

Jednom riječju obavezni smo da štitimo interese države Bosne i Hercegovine i prava i slobode njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Tu i takvu obavezu u okviru Agencije izvršavat će časno i profesionalno pripadnici svih naroda u BiH, radeći isključivo po Zakonu i primjenjujući standarde kakve poznaju najrazvijenije demokratije svijeta.

Ova WEB stranica je, upravo, posljedica takvih opredjeljenja. Putem nje građani će vidjeti koliko smo u funkciji njih i njihovih interesa, prava i sloboda, i nadam se da će internet kao sredstvo i fenomen globalizacije i građanima i Agenciji biti od koristi da stignemo do zajedničkog cilja - bezbjednog i perspektivnog življenja u demokratskoj Bosni i Hercegovini.

 

 

S poštovanjem,

Generalni direktor

Almir Džuvo