Pocetna stranica OSA-OBA BiH
Pocetna stranica OSA-OBA BiH
Svijet i region Drugi o nama Other languages
Zakon o OSA-OBA BiH
O OSA-OBA BiH Analize, informacije, saopcenja kontakt i linkovi

 

Generalni direktor Almir Džuvo

Sarajevo, 01.01. 2005. godine.

Uvodna riječ generalnog direktora
Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, pripala mi je čast da ovom prigodnom uvodnom riječju promoviram WEB stranicu Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine - institucije na čijem sam čelu od 01. lipnja 2004. godine, nakon što je, u ožujku iste godine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednicama Zastupničkog i Doma naroda usvojila Zakon o obavještajno sigurnosnoj / bezbjednosnoj agenciji BiH, što je po meni, bio jedan od najznačajnijih koraka na prijelaznom putu Bosne i Hercegovine ka istinskoj demokraciji i Europskoj Uniji.

U tom kontekstu, ovu WEB stranicu Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH osobno doživljavam kao još jedan svojevrsni - elektronski žig - kojim se potvrđuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da stremi unutarnjoj integraciji, formiranjem Agencije na državnom nivou, ali i vanjskoj integraciji u regiji, Europi (EU) i svijetu (globalizacija), čime će se Bosna i Hercegovina relativno brzo svrstati u red onih država koje danas nazivamo zemljama socijalnog blagostanja.

Državni Parlament i Vijeće ministira dali su službenicima i rukovodstvu Agencije veliku odgovornost i časnu obvezu da, sukladno Zakonu, vrše prevenciju i otklanjanje prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, njenom ustavnom poretku i ekonomskom sustavu. Obvezni smo u suradnji s drugim institucijama u sustavu sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali i šire s drugim državama, i regiji, Europi, pa i u cijelome svijetu, građanima Bosne i Hercegovine pružati zaštitu i od terorizma, organiziranog kriminala, istraživati i dokumentovati djela kažnjiva po međunarodnom humanitarnom pravu i djela organiziranog nasilja ili zastrašivanja nacionalnih ili vjerskih grupa u BiH.

Jednom riječju obvezni smo štiti interese države Bosne i Hercegovine i prava i slobode njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Tu i takvu obvezu u okviru Agencije izvršavat će časno i profesionalno pripadnici svih naroda u BiH, radeći isključivo po Zakonu i primjenjujući standarde kakve poznaju najrazvijenije demokracije svijeta.

Ova WEB stranica je, upravo, posljedica takvih opredjeljenja. Putem nje građani će vidjeti koliko smo u funkciji njih i njihovih interesa, prava i sloboda, i nadam se da će internet kao sredstvo i fenomen globalizacije i građanima i Agenciji biti od koristi da stignemo do zajedničkog cilja - sigurnog i perspektivnog življenja u demokratskoj Bosni i Hercegovini.

 

 

S poštovanjem,

Generalni direktor

Almir Džuvo