Prijavite prijetnju nacionalnoj sigurnosti

 

RIJEČ GENERALNOG DIREKTORA

Poštovani,

Dobro došli na web-stranicu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine koja će Vam  pružiti osnovne informacije o Agenciji, ulozi koju ima u sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine, te njenim nadležnostima i organizacionoj strukturi. S ciljem stalnog procesa modernizacije, osuvremenjavanja i jačanja kapaciteta, kao i razvijanja odnosa s javnošću, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je postavila novu web-stranicu dizajniranu sukladno suvremenim trendovima.

Agencija je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, kako u zemlji tako i u inozemstvu, njihovo analiziranje i prenošenje ovlaštenim službenim osobama te ostalim nadležnim tijelima, gdje pod prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine smatramo prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po Bosnu i Hercegovinu, uključujući i velike promjene koje dovode do složenih i međusobno povezanih sigurnosnih dešavanja u užem i širem okruženju.

Imajući u vidu da se sigurnost Bosne i Hercegovine štiti zajedničkim nastojanjem njenih građana, državnih tijela i institucija, smatramo da je za djelotvornu nacionalnu sigurnost potrebno biti dovoljno transparentan prema javnosti o prijetnjama i opasnostima sa kojima se susrećemo. S obzirom da se Agencija bavi obavještajno-sigurnosnim radom, da bi zaštitili građane, nacionalne interese, zaposlenike i resurse, veći dio našeg rada ostaje zaštićen od „očiju javnosti“.

Nadam se da će transparentnost u radu, koju Vam pružamo kroz našu web-stranicu, povećati povjerenje u Agenciju i njene zaposlenike koji svakodnevno štite interese i sigurnost Bosne i Hercegovine na profesionalan i diskretan način.

 

GENERALNI DIREKTOR

  Osman Mehmedagić